In het weekend van 2-3 maart wordt het nieuwe maart nummer van Hallo! Nijmegen huis-aan-huis verspreid in Nijmegen. Deze editie staat in het teken van Heldinnen. Zo vertelt Museum Het Valkhof in de coverstory over hun nieuwste tentoonstelling van oorlogsslachtoffer en Roma Ceija Stojka, besteden we aandacht aan Internationale Vrouwendag door middel van de theatervoorstelling Instant Love die komende maand te zien is in LUX, vertellen we je het aangrijpende verhaal van het (geheime) Wereldvrouwenhuis in Nijmegen én doet Mireille Peters in haar column een boekje open over ‘De Dolle mina’s uit Nijmegen van alle tijden’.

Zoals de coverstory als zegt ‘Als je het over sterke vrouwen hebt…’ Ceija Stojka is er zo één. Ceija is tien jaar als ze met haar familie in WOII naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Ze overleeft drie concentratiekampen en begint zicht pas vanaf haar 55e te uiten. Museum Het Valkhof directeur Hedwig Saam vertelt over deze sterke vrouw én de tentoonstelling van het werk, die tot en met juni van dit jaar te zien is in het museum.

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is ‘heldinnen’. Heldinnen zijn vrouwen die zich bijvoorbeeld op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens.

In deze editie een dubbelportret van twee heldinnen, moeder en dochter, die een speciale band met onze stad en regio hebben. De Nijmeegse Dagmar Slagmolen is artistiek leider van muziektheatergezelschap Via Berlin en hoofdrolspeelster in de bijzondere voorstelling ‘Instant Love’. Die wordt op Vrouwendag in Nijmegen opgevoerd en gaat over vrouwenhandel. Haar moeder, Victorine Franke, is coördinator bij het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen.

Maar de échte heldinnen zijn misschien wel de vrouwen in het opvanghuis. Zij hebben huis, haard en vaak kinderen verlaten om te overleven. Na een lange, gevaarlijke reis hebben ze ook hier eigenlijk geen perspectief. Toch laten zij zich niet klein krijgen en weten zij stappen vooruit te maken.

Een heel ander thema, maar zeker ‘vrouw gerelateerd’: op 10 maart is er de Bruidsbeurs bij de Meesterproef in Nijmegen. Diverse trouwspecialisten (waarvan verschillende aanwezig zullen zijn op de beurs) komen in de maart editie aan het woord, zodat jij alvast inspiratie kunt opdoen voor de grote dag.

Natuurlijk is er ook weer een nieuwe ‘Spiense bij’, kun je mooie prijzen winnen met de Hallo! Nijmegen Woordzoeker én vind je de 4 beste inzendingen van onze foto actie van afgelopen periode.

Ontvang je Hallo! Nijmegen niet thuis? Hier vind je alle afhaalpunten. Maar je kunt de nieuwe editie ook online lezen via ISSUU.